recikliranjem do umjetnosti

Mnogi od nas su u osnovnoj školi na satu likovne umjetnosti otkrili tehniku paper mache. Postavljali smo isječke od novinskog papira na napuhani balon lijepeći ih štirkom kako bismo napravili masku za karneval ili zdjelu od papira. Tada nismo bili svjesni da tako možemo stvarati i pravu umjetnost.

Paper mache na francuskom znači sažvakani papir. Unatoč francuskom nazivu, tehnika je nastala u Kini za vrijeme dinastije Han (202. prije Krista). Kinezi su je koristili za izradu kaciga i svakodnevnih predmeta, poput poklopaca za lonce.

Oko 10. stoljeća nove ere, ta je tehnika stigla do zapadnih zemalja i onda su je Francuzi službeno nazvali “papier mâché”. Koristili su je za izradu raznih ukrasa i zidnih motiva.

Paper mache tegle koje stvaramo u Cvjetnoj galeriji RL napravljene su od recikliranog papira. Postupak izrade jedne tegle traje dva do tri tjedna, a počinje sakupljanjem starog papira.

Nakon toga se odabere veličina balona koji će poslužiti kao predložak za izradu te se na njega lijepe komadi papira u nekoliko slojeva. Kad se slojevi osuše, balon se probuši i ukloni, a ostane – tegla.

Kako one izgledaju pogledajte u galeriji.

Pratite nas…